Item X is the best-selling new sous vide circulator that every wannabe home-chef wishes to own. It has seven speeds and can be controlled from a mobile app. The product has received rave reviews – appearing in the QG magazine of ‘Top Ten Kitchen Items Any Gentleman Should Own’.

Sales of Item X in Shop A in 2018-19

Quarter

Sales

Q1

75

Q2

100

Q3

250

Q4

175

1. Which of the following statements is incorrect?
  • 0
    0

    Explanation

    Answer: A

    Explanation: Without information on the total number of sales, we cannot compare the pie charts. Thus, the claim that the sales were higher in Shop A than Shop B cannot be supported as we only know that the sales were a higher proportion of the whole year in Q1 in Shop A rather than being a higher number sold.

    Top Tip: Remember that pie charts cannot be compared if we do not know the total number of items sold. 33% of 2 is smaller than 20% of 2000.

    Post Comment
    Anon Medicmind Tutor

    Fri, 19 Mar 2021 09:22:33

    Could someone explain why D is incorrect? We don't know that the sales are higher w/o the total, but we can tell that the % of sales are higher?

    Item X is the best-selling new sous vide circulator that every wannabe home-chef wishes to own. It has seven speeds and can be controlled from a mobile app. The product has received rave reviews – appearing in the QG magazine of ‘Top Ten Kitchen Items Any Gentleman Should Own’.

    Sales of Item X in Shop A in 2018-19

    Quarter

    Sales

    Q1

    75

    Q2

    100

    Q3

    250

    Q4

    175

    2. In 2018-19, Shop B had sales of Item X 33% higher than Shop A in Q1, sales of Item X were 30% lower in Q2 but were 32% higher in Q3. Shop B’s sales were 44% lower in Q4. Which shop sold more of Item X over the year and by how many?
  • 0
    0

    Explanation

    Answer: E

    Explanation

    1. Find the total sales in each quarter for B and compare

    We are looking for 2018-19 so it is based on the information in the table:

    For percentage difference:
    New Value = Original Value x Multiplier

    Top tip: For information on how to find a multiplier for a given percentage difference, look at the Medic Mind Lesson on the topic.

    For Quarter 1: 33% higher so
    New = 75 x 1.33
    New = 100

    Repeat these calculations for the figures for Q2 to Q4

    Q2: 30% decrease – 100 x 0.7 = 70
    Q3: 32% increase – 250 x 1.32 = 330
    Q4: 44% decrease – 175 x 0.56 = 98

    This gives a total of 100 + 70 + 330 + 98 = 598

    For Shop A the total is:
    75 + 100 + 250 + 175 = 600 – 2 more than in Shop B – answer option A.

    Timing Tip: This question has differences in sales of one unit so it is important that you work precisely from the outset.

    Post Comment

    Item X is the best-selling new sous vide circulator that every wannabe home-chef wishes to own. It has seven speeds and can be controlled from a mobile app. The product has received rave reviews – appearing in the QG magazine of ‘Top Ten Kitchen Items Any Gentleman Should Own’.

    Sales of Item X in Shop A in 2018-19

    Quarter

    Sales

    Q1

    75

    Q2

    100

    Q3

    250

    Q4

    175

    3. Reading with Q1 to Q4 going clockwise, which of the following shows the correct pie chart for sales of item X in Shop A in 2018-19?
  • 0
    0

    Explanation

    Answer: A

    Explanation

    1. Identify the trend in size.

    As it goes Q1 to Q4 in a clockwise direction, It has to go smallest, second smallest, biggest then smaller but not as small as the first 2.

    From this fact alone, we know it must be one of A or C.

    2. Find the total sales in each quarter for B and compare

    The total sales are 600. The largest section of this is 250/600. This is less than half the total.

    This means that C cannot be correct as it has a segment which is half of the total of the pie.

    Therefore, A is the only possible correct answer.

    Top Tip: Selecting Pie Charts may need some calculation – this required you to notice that there are 600 total sales and so the largest segment couldn’t be half the pie.

    Common Trap: It might be tempting to go for Option D – it has the right size of segments but fails to take into account the fact that the question states that the pies go from Q1 to Q4 in a clockwise direction.

    Post Comment

    Item X is the best-selling new sous vide circulator that every wannabe home-chef wishes to own. It has seven speeds and can be controlled from a mobile app. The product has received rave reviews – appearing in the QG magazine of ‘Top Ten Kitchen Items Any Gentleman Should Own’.

    Sales of Item X in Shop A in 2018-19

    Quarter

    Sales

    Q1

    75

    Q2

    100

    Q3

    250

    Q4

    175

    4. Shop A also sells a rival brand’s competing sous vide machine – Item Q. This comes in two variants – blue or red. At the start of the year they stock 250 of blue Item Q and 200 of red Item Q. In January they sell 50% of the blue item Qs in stock and 75 of their red Item Qs. They put in an order for 100 blue Item Qs and 75 red Item Qs. After this order arrives, what is the ratio for blue item Qs to Red item Qs?
  • 0
    0

    Explanation

    Answer: D

    Explanation

    1. Find the number they have of each in stock and set up the ratio

    They sell 50% of their blue Item Qs:

    250 x 0.5 = 125 left

    They then order 100 so:

    125 + 100 = 225

    They sell 75 of their red Item Qs but order 75 so there is no net change.

    They therefore have 200 red Item Qs

    This gives the ratio

    225:200

    2. Simplify the ratio

    To simplify a ratio, divide by the highest common factor for the two sides. This is the largest number which both can be divided by.

    For 225 and 200, this is 25.

    225 / 25 = 9

    200 / 25 = 8

    This makes the simplified ratio 9:8.

    Common Trap: Make sure to keep a track of the sales and restocking of the items. Answers A and B are variants to the ratio for the initial number of each and Answer E is the situation before restocking. Use the whiteboard to keep a track of the changes in stock levels – all the calculations are possible to do on it.

    Post Comment

    A university has researched all the 12 species of birds which are endemic to an island group in the Pacific Ocean. The project required the monitoring of the birds resting heart rate measured using trackers over a period of 72 hours. This chart shows the comparison of a resting heart rate of birds in comparison to their wingspan in metres.

    5. What is the median wingspan?
  • 0
    0

    Explanation

    Answer: C

    Explanation

    1. Find the number of birds in the chart and thus the ‘middle’ number.

    To find the median add one to the number of birds and divide by 2 to find the middle number.
    There are 12 birds so the median wingspan is: 12 + 1 = 13 / 2 = 6.5

    The median is therefore halfway between the 6th and 7th number.

    The sixth is at 0.50m and the seventh is at 0.60m. 0.55 Is halfway between these.

    Top Tip: Remember that when there are an even number of values in a data set, the median is the average of the two ‘middle’ numbers.

    Post Comment

    A university has researched all the 12 species of birds which are endemic to an island group in the Pacific Ocean. The project required the monitoring of the birds resting heart rate measured using trackers over a period of 72 hours. This chart shows the comparison of a resting heart rate of birds in comparison to their wingspan in metres.

    6. Considering both factors, what fraction of the birds have a wingspan above the median value or a resting heart rate below the median value?
  • 1
    2

    Explanation

    Answer: C

    Explanation

    1. Identify the number with a heart rate below the median and those which don’t but do have an above average wingspan

    There are six birds below the median heart rate.

    There is one more bird which doesn’t have a low heart rate but does have an above average wingspan.

    This means there are 7 meeting the criteria out of 12 birds total so the fraction is 7/12ths – C.

    Timing Tip: Use knowledge of median as a concept to answer by inspection. You do not need to find the exact value but rather to rank the answers in order visually.

    Common Trap: Remember that the fact that the median is the average of the two middle numbers, half the values will be above it and half below – this will include the two numbers which are averaged to find the median value.

    Post Comment

    • Here is information about the number of English counties pupils in two classes at a primary school had visited.
    • The class size for each was 30.
    7. What was the maximum number of counties visited by a pupil who is part of Class 1?
  • 0
    0

    Explanation

    Answer: B

    Explanation

    1. Find where the cumulative frequency reaches the total class size:

    There are 30 in the class so this happens at 8 counties for class 1 – B

    Common Trap:Remember that this is a cumulative frequency graph not a line chart. This means that you are looking for the number of the x axis when you reach 30 on the y axis.

    Post Comment
    John Paul Medicmind Tutor

    Fri, 14 Aug 2020 12:31:57

    why not 9 counties?

    • Here is information about the number of English counties pupils in two classes at a primary school had visited.
    • The class size for each was 30.
    8. What proportion of Class 2 have been to exactly four counties?
  • 0
    0

    Explanation

    Answer: B

    Explanation

    1. Find the number who have been to four counties as a proportion of the total.

    Remember that a proportion considers one value as a percentage of the total value.

    Exactly four counties is the increase from the value for 3 or fewer (12) to the value for 4 or fewer (15).
    15 – 12 = 3

    There are 30 in the class so:

    3/30 = 10%

    Common Trap: Remember that it is not a case of simply reading off the graph – the value at four is 15 which means that 15 have been to 4 or fewer counties rather than exactly four.

    Post Comment

    • Here is information about the number of English counties pupils in two classes at a primary school had visited.
    • The class size for each was 30.
    9. The most common number of counties a Class 2 pupil had visited was:
  • 0
    1

    Explanation

    Answer: E

    Explanation

    1.  Find the greatest increase.

    The increase in cumulative frequency highlights the number who have been to a specific number.

    This happens for Class 2 between 6 and 7 so the largest number had been to 7 counties

    Timing Tip: This question can be answered by inspection – the largest increase will be shown by the steepest gradient and this is clearly between six and seven.

    Post Comment

    • Here is information about the number of English counties pupils in two classes at a primary school had visited.
    • The class size for each was 30.
    10. In the summer holidays, 50% of Class 1 students who had previously been to one county and 60% of Class 2 students who had previously been to one county visited three more counties each. Those who had previously been to two or more counties did not visit any more. What is the new proportion of the two classes who have been to four or more counties?
  • 0
    0

    Explanation

    Answer: A

    Explanation

    1. Find the number of students who have been to four or more counties

    The easiest way is to find the number who have been to 3 or fewer and take it away from 60 (the size of the classes combined):

    Originally this would be: 60 – 12 – 8 = 40.
    Now add in the people who have now been to four or more following the summer:
    60% of 5 = 3
    50% of 4 = 2
    40 + 3 + 2 = 45

    2. Find this as a proportion of the total

    Proportions consider one value in a set as a percentage of the total.

    Here the value is the number who have been to four counties or more and the total is all the students in the two classes:

    45/60 = 75%

    Common Trap: Remember to consider the new students who have been to four or more, without these, the fraction would be two-thirds and thus the proportion 66.6%.

    Post Comment

    The following graph shows the sales data from R Toys We, showing the units sold for the four most popular items in a single store in a year.

    Item W is an electric plane.
    Item X is a toy car racing set.
    Item Y is a toy phone
    Item Z is an electronic cash register toy.

    Item W had the lowest returns rate at 0.5% whilst Item Z was returned at double this rate.

    Q1 is January to March, Q2 is April to June, Q3 is July to September and Q4 is October to December.

    11. What was the approximate average sales for the four items in the first six months?
  • 0
    0

    Explanation

    Answer: D

    Explanation

    1. Identify that this can be answered by inspection.

    The question has asked for the average for the first six months of the year – quarters one and two.

    There are three at 75, two at 50, two at 100 and one at 150. This means that the average of the first 7 is 75 and then one more at 150.

    This means that the average must be above 75 but won’t be as high as 100 so option D or E. As 150 is much higher, the new average will be more than 0.4 above 75 so the answer must be D not E.

    Timing Tip: As this question has asked for an average of 8 values, you may find it possible to add the numbers together and divide by 8. However, for questions with more values (such as for the four items for the whole year) estimation by eyeballing graphs will save time.

    Post Comment

    The following graph shows the sales data from R Toys We, showing the units sold for the four most popular items in a single store in a year.

    Item W is an electric plane.
    Item X is a toy car racing set.
    Item Y is a toy phone
    Item Z is an electronic cash register toy.

    Item W had the lowest returns rate at 0.5% whilst Item Z was returned at double this rate.

    Q1 is January to March, Q2 is April to June, Q3 is July to September and Q4 is October to December.

    12. Which item has the second highest percentage change in units sold between Q1 and Q4?
  • 0
    0

    Explanation

    Answer: D

    Explanation

    1. This again can be answered by inspection.

    We are looking for the second highest difference in height.

    Item X is the highest change – the second bar is three times the height of the first.

    Item Z is the second largest change – it has more than doubled in height and so must be the second largest percentage change – this is the answer we are looking for so D is the answer.

    Common trap: Note that it is asking for the second highest figure – this means that the answer is Item Z not Item X.

    Post Comment

    The following graph shows the sales data from R Toys We, showing the units sold for the four most popular items in a single store in a year.

    Item W is an electric plane.
    Item X is a toy car racing set.
    Item Y is a toy phone
    Item Z is an electronic cash register toy.

    Item W had the lowest returns rate at 0.5% whilst Item Z was returned at double this rate.

    Q1 is January to March, Q2 is April to June, Q3 is July to September and Q4 is October to December.

    13. Sales of Item W in Q1 of the following year declined by 20% from Q4. Sales of Item X increased by 10% in the same period. Comparing the difference between sales of Item W and sales of Item X in the two periods, by how many units did the difference in sales change?
  • 1
    0

    Explanation

    Answer: D

    Explanation

    1. Find the new sales of each.

    New value = Multiplier x Old value.

    For Item W: New sales = 0.8 x 100 = 80
    For Item X: New sales = 1.1 x 150 = 165

    1. Find the change in difference:

    For the old values: 150 – 100 = 50
    For the new values: 165 – 80 = 85

    85 – 50 = 35 – option C.

    Common trap:The question has asked for the change in difference not the new difference – this means the answer is 35 not 85

    Post Comment

    The following graph shows the sales data from R Toys We, showing the units sold for the four most popular items in a single store in a year.

    Item W is an electric plane.
    Item X is a toy car racing set.
    Item Y is a toy phone
    Item Z is an electronic cash register toy.

    Item W had the lowest returns rate at 0.5% whilst Item Z was returned at double this rate.

    Q1 is January to March, Q2 is April to June, Q3 is July to September and Q4 is October to December.

    14. For Item Z, half of the sales from Q4 were in December and the rest were split evenly between the other two months. The price of Item Z in December was £140 – a reduction of 20% on the price for the previous two months. What proportion of the revenue from sales of Item Z in Q4 came in December?
  • 0
    0

    Explanation

    Answer: D

    Explanation

    1. Find the revenue for December as a percentage of the Q4 revenue.

    Proportions compare one variable in comparison to the total.

    Half of the sales came in December, but they were at a decreased price.

    0.5 x £200 = £100

    These were sold at £140:

    100 x 140 = £14,000.

    This price was a 20% reduction. To find the original price use the formula

     

     

     

    The multiplier for a 20% reduction is 0.8

    Therefore, the calculation is:

    The sales were the same so:

    £175 x 100 = £17,500

    To find the proportion of revenue earned in December use the equation:

     

     

    The December revenue was £14000, and the total is £14000 + £17500:

     

     

    This means the answer is D.

    Common trap: Note that the fact that half the sales occurred in December does not mean that half the revenue was from that month. The price was lower, so the amount of revenue generated for the same number of units sold was also lower.

    Post Comment

    • The stock price for a listed company is given over a single day.
    • The price is given in pence per share.
    • To buy shares a broker will pay an ‘offer’ price of 2p more per share than the price shown, with an additional price of £5 for stock purchases of 5000 or fewer shares. Above this level, there is a charge of 0.5%.
    • To sell shares a broker will be paid a ‘bid’ price 2p less than the price shown
    • There is a 2.5% deduction on any profit gained by buying and selling shares.
    • A company’s value is considered to be the price at which all the shares could be sold.
    • There are a total 500,000 shares in the company.
    • A dividend is an amount of money paid to shareholders quarterly according to how many stocks they hold.
    15. What is the largest fluctuation in the value of the company across the period of an hour?
  • 0
    0

    Explanation

    Answer: B

    Explanation

    1. Find when the largest change in price occurs:

    This comes between 10:00 and 11:00.
    The change is 176p to 174p – 2p.

    2. Work out what impact this makes on the company’s value.

    There are 500,000 shares in the company so:
    0.02 x 500,000 = £10,000 – C.

    Common trap:It has asked for the largest hourly fluctuation rather than the largest fluctuation across the day or the increase across the day.

    Timing Tip: The price of a company is found using the bid price. However, this doesn’t affect the change in price so you can read the change shown on the graph with no further calculation.

    Post Comment

    • The stock price for a listed company is given over a single day.
    • The price is given in pence per share.
    • To buy shares a broker will pay an ‘offer’ price of 2p more per share than the price shown, with an additional price of £5 for stock purchases of 5000 or fewer shares. Above this level, there is a charge of 0.5%.
    • To sell shares a broker will be paid a ‘bid’ price 2p less than the price shown
    • There is a 2.5% deduction on any profit gained by buying and selling shares.
    • A company’s value is considered to be the price at which all the shares could be sold.
    • There are a total 500,000 shares in the company.
    • A dividend is an amount of money paid to shareholders quarterly according to how many stocks they hold.
    16. What would the purchase price be for 150 shares at 13:00?
  • 0
    0

    Explanation

    Answer: E

    Explanation

    1. Find the ‘buy’ price of these shares and any additional cost.

    The buy price at 13:00 is 174.00 + 2 = 176p

    Find the total price for 150 shares

    176 x 150 = 26,400p

    In pounds this is £264.

    There is an additional charge – for this £5 is greater than 1%

    264 + 5 = £269

    Common trap: Remember that the purchase price is 2p more per share. Always remember to read the bullet points below data as they can change the answer.

    Post Comment

    • The stock price for a listed company is given over a single day.
    • The price is given in pence per share.
    • To buy shares a broker will pay an ‘offer’ price of 2p more per share than the price shown, with an additional price of £5 for stock purchases of 5000 or fewer shares. Above this level, there is a charge of 0.5%.
    • To sell shares a broker will be paid a ‘bid’ price 2p less than the price shown
    • There is a 2.5% deduction on any profit gained by buying and selling shares.
    • A company’s value is considered to be the price at which all the shares could be sold.
    • There are a total 500,000 shares in the company.
    • A dividend is an amount of money paid to shareholders quarterly according to how many stocks they hold.
    17. Jeremy bought 5000 shares at 12:00 and sold them five hours later. To the nearest pound, how much profit did he make?
  • 0
    0

    Explanation

    Answer: E

    Explanation

    1. Find the price at which he bought the shares.

    The buy price is the listed price of 172p + 2p = 174p

    174p x 5000 = 870,000p

    Convert this to pounds and add on the purchase price of £5.

    870000/100 = £8700
    £8700 + £5 = £8705

    2. Find the price at which he sells the shares.

    Five hours later, it is 1700. The price listed is 178p so he must have sold them at 176p.
    176 x 5000 = 8800

    3. Find the profit and therefore the amount he will receive.

    8800 – 8705 = £95.

    He is charged 2.5% therefore it is a decrease of 2.5%.

    95 x 0.975 = £92.625

    This rounds to £93.

    Common trap: Remember that the price of purchase and the price of sale are not the same as the one listed.

    Post Comment

    • The stock price for a listed company is given over a single day.
    • The price is given in pence per share.
    • To buy shares a broker will pay an ‘offer’ price of 2p more per share than the price shown, with an additional price of £5 for stock purchases of 5000 or fewer shares. Above this level, there is a charge of 0.5%.
    • To sell shares a broker will be paid a ‘bid’ price 2p less than the price shown
    • There is a 2.5% deduction on any profit gained by buying and selling shares.
    • A company’s value is considered to be the price at which all the shares could be sold.
    • There are a total 500,000 shares in the company.
    • A dividend is an amount of money paid to shareholders quarterly according to how many stocks they hold.
    18. A broker holds 105,000 shares. The stock’s Q1 dividend is 1% of the value of the shares at 1700 on the day shown above. The Q2 dividend is 3% higher than this. The Q3 dividend is 5% higher than the Q2 dividend. The Q4 dividend is half that of the Q1. Assuming the broker maintained the same number of shares for the whole year, to the nearest pound, what would the annual dividend be?
  • 0
    0

    Explanation

    Answer: B

    Explanation

    1. Work out the Q1 dividend for the broker:

    1% of 178p = 1.78p

    The broker has 105,000 shares so:

    105,000 * 0.0178 = £1869

    2. Find the dividend in the other quarters and the total:

    Q2 is 3% higher than Q1.
    Q2: £1869 x 1.03 = £1925.07

    Q3 is 5% higher than Q2.
    Q3: £1925.07 x 1.05 = £2021.3235

    Q4 is 50% of Q1:
    Q4: £1869 x 0.5 = £934.50

    In total: £1869 + £1925.07 + £2021.3235 + £934.50 = £6749.80.. = £6750 to the nearest pound.

    Top tip: Sometimes estimates will not be able to find the answer. Here, the £6749 and £6750 are so close together so any estimate would not get near enough to the answer.

    Post Comment

    • In the first four innings of the season, Keaton has scored the above number of runs for his school cricket team.
    • His school measures success by the average number of runs scored per innings.
    • His bowling is above average for his age group with 15 wickets in the first four games of the season at an average of 12.5 and an economy rate of 4.
    19. In his fifth innings, Keaton scored 10 runs. By how many runs did his average runs scored fall?
  • 0
    0

    Explanation

    Answer: D

    Explanation

    1. Find the average after four innings:

    85 + 90 + 95 + 80 = 350
    350 / 4 = 87.5

    2. Find the average after five innings and thus the difference:

    350 + 10 = 360
    360/5 = 72

    Find the difference:
    87.5 – 72 = 15.5 runs

    Timing tip: Try to do as many of the calculations in your head or on your whiteboard as you can. This will often be quicker than using the UCAT calculator.

    Post Comment

    Graph Review Screen

    Instructions

    Below is a summary of your answers. You can review your questions in three (3) different ways.

    The buttons in the lower right-hand corner correspond to these choices:

    1. Review all of your questions and answers.
    2. Review questions that are incomplete.
    3. Review questions that are flagged for review. (Click the 'flag' icon to change the flag for review status.)

    You may also click on a question number to link directly to its location in the exam.

    Graph Section

    Final Answer Review Screen

    Instructions

    This review section allows you to view the answers you made and see whether they were correct or not. Each question accessed from this screen has an 'Explain Answer' button in the top left hand side. By clicking on this you will obtain an explanation as to the correct answer.

    At the bottom of this screen you can choose to 'Review All' answers, 'Review Incorrect' answers or 'Review Flagged' answers. Alternatively you can go to specific questions by opening up any of the sub-tests below.

    Graph Section

    x

    +/-
    %
    MRC
    M-
    M+
    7
    8
    9
    4
    5
    6
    1
    2
    3
    ON/C
    0
    .
    ÷
    ×
    -
    +
    =

    Let's get acquainted 🙂
    What is your name?

    Next

    Nice to meet you, {{name}}!
    What is your preferred phone number?

    What is your preferred phone number?

    Next

    Just to check, what are you interested in?

    1-1 Tutoring Online Course Bursaries Other

    When should we call you?

    It would be great to have a 15m chat to discuss a personalised plan and answer any questions

    Another Day
    Skip the Call

    What time works best for you? (AEST Time)

    Pick a time-slot that works best for you 🙌

    9am-2pm 3pm-10pm
    9:00-9:30 9:30-10:00 10:00-10:30
    17:30-18:00 18:00-18:30 18:30-19:00 19:00-19:30 19:30-20:00 20:00-20:30 20:30-21:00 21:00-21:30 21:30-22:00

    How many hours of 1-1 tutoring are you looking for?

    0-5 10 20-30 40+

    My WhatsApp number is...

    Same as the one I entered Different to the one I entered

    For our safeguarding policy, please confirm...

    I am under 18 I am over 18

    Which online course are you interested in?

    Next

    What is your query?

    Submit

    Sure, what is your query?

    Submit

    Loading...

    Thank you for your response.
    We will aim to get back to you within 12-24 hours.

    Lock in a 2 Hour 1-1 Tutoring Lesson Now

    If you're ready and keen to get started click the button below to book your first 2 hour 1-1 tutoring lesson with us.

    Buy Now for A$140